Miniseminar “Jätkusuutlikkusest viite moodi”

Ugala teater koostöös Tartu 2024-ga korraldab 20. septembril miniseminari “Jätkusuutlikkusest viite moodi”. Seminaril keskendutakse keskkonnasäästlikkusele ning jätkusuutlikkusele avades erinevaid teemasid arhitektuurist vaimse prügini. Sündmus on kõigile osavõtjatele tasuta.

 

PÄEVAPROGRAMM

 

11.00 – 14.00 RÕIVARING x Ugala teater vol.2 Registreerimise link

 

12.00 – 13.00 Linnatuur Madis Tuuderiga  
Tuurile on vajalik eelnev registreerimine. Palume seda tema e-mailil elena.aulis@ugala.ee

Tuuril vaadeldakse Viljandi vanemat ja uuemat arhitektuuri ja erinevaid linnaehituslikke kihistusi ning arutletakse kuidas olemasolevat vanemat linnaruumi ja hoonestust nüüdisajal tõhusamalt ja jätkusuutlikumalt kasutada. Samuti räägib Madis Tuuder Viljandi näitel linnaruumi kitsaskohtadest, mida saaks paremaks muuta ning mis võiks ühes linnas olemas olla, et elukeskkonda inimsõbralikumaks muuta. Peatutakse Viljandi näitel ka linnaruumis toimunud positiivsetel suundumustel.

 

15.00 Seminari avamine Ugala teatris
15.15 – 16.15 David Vseviovi loeng-mõtisklus “Kuidas defineerida progressi?”

16:15 – 17:15 Paneel “Kapselgarderoob – kord nii peas kui sahtlites”
Paneelis arutlevad Mari-Riin PaavoEmma MandMari-Ann Lumeste

17:30 – 18:30 Paneel “Vaimsest prügist”
Paneelis arutlevad Heelia SillamaaHeli LuikKillu Kolsar

19:00 – 20:00 – Kudumite ja tekstiilide nõelumise ja paikamise õpituba. Juhendaja Marta Konovalov.
Praktilise töö käigus kasvatame emotsionaalset sidet esemega ja väärtustame olemasolevaid rõivaid ning ühisloomet. Hiljem on võimalik õpitud tehnikaid rakendada ka põhjalikuma parandustöö tarbeks. Räägime ka parandamisega kaasnevast mõttelaadist ja filosoofiast ning argiste praktikate rakendamisest vastusena kriisidele. Töövahendid on kohapeal olemas, kaasa tuleb tuua vaid parandamist ootav ese või esemed (kampsun, sall, villased sokid, kindad, müts, t-särk, dressipluus vms). Soovitame end sündmusel osalemiseks eelregistreerida aadressil elena.aulis@ugala.ee.

 

RÕIVARING x Ugala teater vol.2
RõivaRing on üritustesari, suurepärane võimalus värskendada oma garderoobi keskkonnasõbralikult ja raha kulutamata. Samaaegselt ka tore kohtumispaik kogukonna ja sõpradega koosolemiseks ning uute tutvuste sobitamiseks. Kohapeal on mõnus muusika, kokteilibaar ja muidugi uued leiud garderoobi!

 

Rõivaringile registreeruja toob vahetusse minevad kuni kümme riideeset enne ürituse toimumist ankeedis valitud ajal Ugala teatri keldrisaalis olevasse kogumispunkti. Seal vaatame koos rõivad üle, paneme kirja toodud riiete koguse ja uurime, kas millegi juurde käib mõni tore lugu. Ürituse päeval saab registreeruja  sama arvu žetoone kui palju riideid ta vahetusse tõi (1 rõivaese = 1 žetoon), mida saab vahetuskaubana kasutada teiste väljapandud riideesemete soetamiseks.

 

Vahetusse toodud riided peavad olema puhtad ja terved, lisaks soovitame üritusele tuua just hooajale vastavaid rõivaid ja põnevaid esemeid.  Täiendavate küsimuste korral pöörduge julgelt Ugala teatri korraldusjuhi poole: 58507819 või elena.aulis@ugala.ee.

Registreeruda saab kuni 19. septembrini 2024 või kuni kohti jätkub (osalejate arv on piiratud)!
Registreerimise link

 

KÜLALISED

 

Madis Tuuder
Madis on pärit Ida-Virumaalt, viimased 15 aastat elanud Narva-Jõesuus. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias muinsuskaitset ja restaureerimist ning kaitsnud magistrikraadi kunsti ja kultuuriantropoloogia erialal. Hetkel töötab Madis Narva Linnavalitsuses muinsuskaitseinspektorina ning teeb ekskursioone, peamiselt Narvas ja selle ümbruses. Ka viljandlastele ei ole Madise nimi  tundmatu. Varem on ta Viljandis teinud mitmeid ekskursioone, peamiselt Männimäel ja Paalalinnas, lisaks olnud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias Eesti arhitektuuriajaloo lektor.

 

David Vseviov
EKA emeriitprofessor, mitmete raamatute ja arvukate teaduslike ning esseistlike artiklite ja 27 aastat eetris olnud raadiosaate „Müstiline Venemaa“ autor.

 

Mari-Riin Paavo
Ugala teatri valgusmeister, keskkonnaentusiast ja Fashion Revolution Estonia liige.

 

Emma Mand
“Samm korraga” projektijuht ja teadliku moetarbimise eestvedaja. Garderoob on riideid täis, aga midagi pole selga panna? Nii oli ka temal, kuniks kapselgarderoob seda muutis. Emma jagab kogemuslugu sellest, kuidas kapselgarderoob on tema igapäeva elu muutnud ning kuidas ta selleni jõudis.

 

Mari-Ann Lumeste
Mari-Ann on Eesti esimene KonMari korrastusmeetodi konsultant, Korrastuskunsti looja ja kapselgarderoobi fänn. Oma igapäevatööna koolitab ta inimesi, kuidas läbi asjade vähendamise ja organiseerimise endale lihtsamat ja paremat elu luua. Kapselgarderoob on Maril olnud pooljuhuslikult tänu kunagisele koolivormile juba üle 20 aasta. Ta leiab, et see on üks hõlpsamaid viise, kuidas me saame nii oma elu lihtsamaks muuta ja aega säästa, kui ka keskkonnast hoolida.

 

Heelia Sillamaa
Endine teleajakirjanik ja tänane elukutseline sotsiaalmeedia sisulooja ning turundaja. Olles ise sotsiaalmeediaga nii lähedalt seotud, pean oluliseks jagada enda teadmisi ja kogemusi kõigiga, kes sellest huvituvad. Aga seda mitte “kuidas saavutada suuri numbreid” võtmes. Minu südameteemaks on hoopis see, kuidas hoida kaunilt kureeritud sotsiaalmeedia maailmas oma vaimset tervist ja säilitada ratsionaalset meelt.

 

Killu Kolsar
Teadliku elu entusiast, kirglikult uudishimulik, taastuv people-pleaser ning tasakaaluka elu järele januneja. Töistes tegemistes olen arengutreener, koolitaja, loovjuht ja ettevõtja. Ma unistan sellest, et me kõik leiaksime oma elus selgust – et teaksime, kes tahame olla, mida tehes oma aega veeta, kellega end ümbritseda ning millise tundega õhtul voodisse maanduda – ning leiaksime julgust ja jõudu päriselt(!) sellist elu elada.

 

Marta Konovalov
Lektor, EKA MA Ringdisain õppekava juht.